Första testet med min nya Fuji X-T10

Historien är som följer.

Jag hade en Canon 7D som jag aldrig använder sen jag skaffade min 5D Mark III, som jag kallar ”Canonen” (inte så originellt jag vet).

Som ”ha i fickan-kamera” har jag några år haft en Olympus epl-5. Men de objektiv jag hade till Olympusen passade inte riktigt den typ av bilder jag vill ta i vardagen, under jakt osv utan passade mer för porträtt eller närbilder (inte macro) av blommor och sånt. Därför har jag under några månader funderat på att köpa till något ytterligare objektiv men tyckte det kändes lite sisådär då min Olympus presterar dåligt i svagt ljus. Och det är just i svagt ljus jag tar de flesta av mina bilder nuförtiden. Så när jag läste i någon recension att Fujis nya sensorer presterar mycket bra i svagt ljus vid höga ISO och är väldigt bra för långa exponeringar blev jag extra intresserad.

Så nu började researchen ta rejäl fart och jag började min research om FujiFilms X-serie. Ganska länge var jag inne på en X100T men turligt nog slog jag aldrig till på en sådan då den är nischad för gatufoto och har en fast lins. Så då började jag snegla mot XE-2 och XT-10 där valet till slut föll på XT-10 då den är av nyare modell och därmed en mer modern kamera. Jag köpte ett kit med ett 18-55 f2.8-4 objektiv för att få liknande brännvidd som jag har på min normalzoom till ”Canonen”.

Så för några veckor sedan gjorde jag slag i saken skickade jag iväg ett mail till en kamerabutik som börjat med inbyte och skrev vad jag ville byta in. Jag fick snabbt svar och enligt mig betalade de ett rimligt pris för mina gamla grejer, säkert hade jag kunnat få några kronor till om jag sålt de via blocket men jag är för lat för det. Så jag slog till och bytte in mina gamla grejer mot min nya ”leksak” som kom med posten i fredags. Nu tänkte jag visa några av de första bilderna jag tog under helgen.

De allra första bilderna tog jag på en gammal tall där grenverket bildar en hel del roliga mönster. Och för kameranörden i mig var detta ett test för att se om det blir mycket CA (kromatisk aberration) som är ett optiskt färgfel som uppkommer i områden med hög kontrast. Jag hittade inte mycket CA i dessa bilder om vi säger så.

23 januari 2016_0001 23 januari 2016_0009

Sen blev det en en bild på en björk i vinterskrud. Lite tråkigt bara att det var så mulet för lite solljus hade fått trädet att gnistra.

23 januari 2016_0035

 

Sen när man är lite nörd när det gäller kameror och objektiv måste man ju testa skärpedjupet. Men jag ville också testa hur strukturen på snön bevaras i bilden.

23 januari 2016_0043

En liten stund senare fick jag sällskap av Loke och han är aldrig ledsen att ställa upp som modell.

23 januari 2016_004523 januari 2016_0061 23 januari 2016_0059

När det sedan blivit mörkt tyckte jag det var dags att testa hur kameran presterar i svagt ljus så jag gick in ladugården för att knäppa någon bild på de årets första kalvar som än så länge går under namnen ”Ettan” och ”Tvåan”, det är min brorson som döper dem. Och när jag fick upp resultaten på datorn kan jag bara instämma med vad alla tidigare sagt, Fujis sensor presterar mycket bra i svagt ljus. Och märk väl att bägge bilderna är tagna vid 55 mm och f4, vad kan man inte då få för resultat med någon av de fasta linserna med f1.4 eller f2…

23 januari 2016_0067 23 januari 2016_0065

Kvällens sista bild tog jag bara för att testa X-objektivets bildstabilisering som recensionerna säger är fullt möjligt med slutartider på 1 s. Bilden jag tog vid 1 s är inte på något sätt en vinnande bild när det gäller komposition inte heller är den ”tajmad och klar in i minsta detalj (om jag nu får sno Sickans kommentar) utan mer ett test av objektivet och mina ostadiga händer. Men hyfsat skarp blev den oavsett och detta är en jpeg direkt från kameran.

23 januari 2016_0073

Så än så länge är jag mycket nöjd med min nya leksak och jag ser fram emot att få testa den under kommande Agunnarydsgillen och de utmaningar som vardagen erbjuder.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.